15 Eylül 2016 Perşembe

 

               Evet; ilk durağımız Sao Paulo, Brezilya. Brezilya devletinin adı : Brezilya Federatif Cumhuriyeti. Başkenti Brasilia. En çok bilinen şehirleri İlk durağımız olan Sao Paulo, İkinci durağımız Rio De Janeiro ve son durak Foz Da Iguaçu.
              Hiç bilmediğim, ilk defa gideceğim ülke ya da şehirleri önceden mutlaka araştırır, ilgili yazıları okur, yanıma her an bakabileceğim bir yazılı şehir rehberi alırım. Brezilya içinde aynı ritüeli uyguladım. Ama Sevgili Ayşe her bir katılımcıya o kadar güzel ve özet el rehberi hazırlamış ki, benimkilere ihtiyaç bile kalmadı diyebilirim.
              Biz Brezilya hakkında kısa bilgilenmeye devam edelim. Ülkenin resmi dili Portekizce, dini Hrıstiyanlık(katolik). Tropikal iklim hakim ülkede ve hava sıcaklığı yıl içinde en fazla 7 derece farklılık gösteriyor. Genel bilgilerden sonra kısa da olsa Brezilya tarihine değinelim derim.
              21 Nisan 1500 tarihinde Portekizli bir gemici olan Pedro Alveras Cabral, Hindistan'a gidiyorum zannederek adaya ayak basıyor ve Portekiz Kralı adına ülkeyi zaptettiğini ilan ediyor. Portekizlilerin İspanya hakimiyetine girdiği 1580'den 1640 tarihine kadar Brezilya bir İspanya sömürgesi oldu. 1640'da Portekiz'liler İspanya'yı tekrar ele geçirdiler. 1807'de Portekiz'in Napolyon Bonaparte tarafından işgal edilmesi üzerine kral ailesi ve devletin bazı ileri gelenleri Brezilya'ya kaçtılar ve ertesi sene hükümet merkezini Rio de Janerio'da kurdular. Rio de Janerio'da ki kurtarıcı İsa Heykeli 7 Temmuz 2007 tarihinde dünyanın yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.
             1822'de Portekiz parlementosu ilk koloni statüsüne geri dönmek isteyince, Brezilyalılar, Dom Pedro Jose Boni Facia de Andrada Silvan'ın liderliğinde bağımsızlık hareketlerini başlattılar ve 7 Eylül 1822'de bağımsızlıklarını ilan ettiler. Kurulan Brezilya İmparatorluğu 1824'te liberal bir anayasa kabul etti. Brezilya imparatorluğu1889 yılına kadar sürmüştür. Latin Amerika'da en uzun süre krallıkla idare edilen tek ülke Brezilya idi. 1831 yılında Dom Pedro, oğlu ikinci Dom Pedro'ya tahtı terk etmek zorunda bırakıldı. İkinci Dom Pedro zamanında modern Brezilya'nın temelleri atıldı.1889'da kansız bir darbe ile krallık idaresi yıkılarak cumhuriyet kuruldu. Darbenin lideri Manuel Deodoro da Fonseca ülkenin ilk cumhurbaşkanı oldu. 1914'te siyasi birliği sağlayan Brezilya bütün dünya ülkeleri tarafından tanındı.
           Brezilya için söylenecek bir söz daha: İstikrarsız bir ülke olup , sık sık anayasa değişiklikleri ve ihtilaller olmaktadır diyebiliriz.
           Çok özet olarak alıntılar yaptığım Brezilya tarihini sizlere aktarırken ülkemiz geldi aklıma. Ne badirelerle kuruldu bu cumhuriyet. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle anıyorum.
           Bu arada bir baktım da bayağı bir sohbete vurmuşum gezi yazısı derken. bir de unuttum Brezilya'nın milli çiçeği var. Jacaranda... VEEE milli kuşu Tukan...
           Gezimize başlasak artık. En son onüç buçuk saatlik uçak yolculuğu için sabah erkenden havaalanında buluşmuştuk. benim için çok keyifli bir yolculuk sonunda akşam saatleride Sao Paulo'ya vardık. Konaklayacağımız beş yıldızlı Hotel Tivoli Mofarrej e transferimiz ardından. Geç bir akşam yemeği aldık ve doğruca odalarımıza.
          Sabah panoramik Sao Paulo turu ardından iç hat uçuşu ile Rio de Janeiro ya geçeceğiz. Sao Paulo, Brezilya'nın 26 eyaletinden birisinin başkenti ve ülkenin başlıca sanayi merkezlerinden biri. 12 milyonuaşan nüfusuyla Güney Amerika'nın en büyük kenti. Uçakla şehir üzerinde alçaldığımızda çok şaşırdım. Akşam saatleri olması da sanırım etkiliydi ama o kadar büyük geldi ki gözüme . Ufuk çizgimde bile şehir ışıkları , çok etkilendim ve aynı zamanda ürkütücü geldi nedense. Neyse bugünlük yeter diyorum. Sabah ola hayrola....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder